Καλως ηρθατε στο Τμημα Μελισσοκομιας ΕΛΓΟ Δημητρα

Home / Καλως ηρθατε στο Τμημα Μελισσοκομιας ΕΛΓΟ Δημητρα

Beekeeping in the Mediterranean-From Antiquity to the Present_Hatjina et al, 2018

Institute-1024x682

H έρευνα στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΜΗΤΡΑ

Το Τμήμα Μελισσοκομίας είναι μία από τις ερευνητικές μονάδες που ανήκουν στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», μετά την ένωση του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς. Η όλη ευθύνη τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ιδρύθηκε με απόφαση του Προεδρικού Διατάγματος 402/88. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν το 1994 και λειτουργεί υπό την παρούσα μορφή από την 1η Ιουλίου του 2000.

Το Τμήμα μας έχει καθιερωθεί στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς αυτή είναι η περιοχή με τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους στην Ελλάδα, καθώς και η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας). Παρ 'όλα αυτά έχει αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα.

Η αποστολή του είναι η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που αγγίζει θέματα όπως: τη Βιολογία και Φυσιολογία όλων των ειδών μελισσών, τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων της κυψέλης και των βασιλισσών που παράγονται, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη μελισσοκομία, τη διατήρηση της μελισσοκομικής χλωρίδας, την ενίσχυση του ρόλου των μελισσών στο περιβάλλον, την καταπολέμηση των ασθενειών με νέα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, την αναπαραγωγή και τη βελτίωση του γενετικού υλικού, την εφαρμογή της μοριακής βιολογίας και της γενετικής στους παραπάνω τομείς της μελισσοκομίας και, τέλος τις επιπτώσεις όλων των περιβαλλοντικών ρύπων και χημικών ουσιών στη βιολογία και φυσιολογία των μελισσών.

Στόχος του Τμήματος μελισσοκομίας είναι η παραγωγή γνώσης στα παραπάνω θέματα, η προσφορά πληροφοριών και επιστημονικής υποστήριξης στον κόσμο της μελισσοκομίας της χώρας μας και η εύρεση λύσεων που σέβονται τη μέλισσα και τα προϊόντα της.

Cylinder hives inCyprus&Malta(a,bPhotos:Gillies,Ratia France )
Santorini&Tinos islands(c,d,e Photos: Fani Hatjina)
Stone hives in Greece(f, Photo:Thanasis Bikos)